Endless - the shawlEndless - the shawl                  
av Petra Orrbeck

Den här sjalen är ett basmönster som du kan variera på olika sätt beroende på vad du vill ha för uttryck på just din sjal. Panelen i mitten kan du variera hur du vill – här är den gjord i slätstickning men tanken är att du kan använda den här ytan till vad som helst, ett spetsmönster, någon fin struktur eller kanske ett broderi. Sjalen är långsmal och ju fler varv du stickar på höjden desto bredare blir sjalen.
Jag har inte skrivit något om varken garnåtgång eller stickfasthet eftersom det beror på vilket garn du väljer och hur stor du vill ha den.

m – maskor                    a – avig
v – varv                         r – rät
mb – maskbåge               omsl - omslag

Beskrivning:

På varje varv stickas första och sista maskan i bakre och främre maskbågen (ökning)
Lägg upp 25 m.

v1 ( rätsidan) : 1r i främre och bakre mb, 1 omsl, sätt markör, 23r, sätt markör, omsl, 1r i främre och bakre mb

v2 (avigsidan): 1r i främre och bakre mb, sticka räta maskor fram till markören, flytta markören, 23r (dessa 23 m bildar "panelen" och stickas räta de 5 första varven, därefter stickas de i slätstickning).
Flytta över markören till höger sticka, sticka räta maskor fram till sista maskan, 1r i främre och bakre mb

v3: 1r i främre och bakre mb, räta m fram till markören, 1 omsl, flytta markör, 23r, flytta markör, 1 omsl, räta fram till sista m , 1r i främre och bakre mb

v4: 1r i främre och bakre mb, räta fram till markören, flytta markör, 23r, flytta markör, räta maskor fram till sista maskan, 1r i främre och bakre mb

v5: samma som varv 3.

v6; samma som varv 4, men nu börjar panelen att slätstickas.
Fortsätt på detta sätt med ett omslag på varje sida om panelen på de räta varven. Ökningarna i första och sista maskan görs på varje varv. När sjalen är så stor som du vill ha den avslutas sjalen med några varv rätstickning och till sist en elastisk avmaskning.

Lycka till med din variant av Endless – the shawl !

Olika varianter och inspiration till sjalen hittar du på Ravelry
Mönstret får endast användas för privat bruk.


No comments: