Thursday, 18 April 2013

TorsdagsmönsterVirkade korgar kan man inte få för många av tycker jag - stora och små i olika färger som förvaring till små och stora saker.
Dessa korgarna är virkade i Catania grande som är ett nytt garn från Schachenmayr. Samma fina lyster som det tunnare Catania men tjockare vilket gör att det passar perfekt till t.ex. virkade korgar och väskor.

Här kommer en enkel beskrivning till mina korgar:

Lägg upp 6 maskor och slut till en ring. (Jag har använt virknål 4,5 för att få en ganska så fast och stabil korg)
Virka 12 fasta maskor runt ringen. För att få en platt rundel ökar man 6 maskor på varje varv. Fortsätt med ökningarna tills botten är så stor som du vill ha den.
Därefter virkar du ett varv med nertag i bara bakre maskbågen - detta gör man för att få en tydlig kant där botten övergår till "sidor" på korgen.
På korgarna på bilden har jag fortsatt virka fasta maskor med nertag i bakre maskbågen eftersom det blir en fin randig struktur av det..
Jag har avslutat korgarna med två varv i en annan färg. Den största av de två korgarna har en botten som är ca 12 cm i diameter och den är ca 9 cm på höjden. Ett nystan räckte precis till denna korgen.

Hos Attic 24 hittar du mängder av inspiration och mönster till fina virkade saker och på Garnstudios hemsida finns bra översättningar av bl.a. engelska virktermer.

I Göteborg är det regn och blåst idag och vad passar då bättre än att sätta sig i soffan och virka (och ignorera att jag egentligen borde städa :)